Mi Sir Bobby Robson titka? Aki majdnem vb-döntőbe vezette Angliát, aki UEFA-kupát nyert az Ipswich Townnal, aki Barcelonába vitte a brazil Ronaldót, és ha rajta múlik, Barcelonába vitte volna Lipcsei Pétert is.

Az adást meghallgathatod a fenti lejátszóra kattintva is.

De még jobb, ha a kedvenc podcastplatformodon hallgatsz bele – és egyúttal fel is iratkozol az Edzőkirályok Podcastra!

Ha nem találod a listában a kedvenc appodat, akkor ezt az RSS-feedet másold ki, és használd odaát: Edzőkirályok RSS

» Miért edzőkirály Sir Bobby Robson?

Hadd nyissak egy szalagcímmel, amely az UEFA hivatalos Bajnokok Ligája-magazinjában, a Championsben jelent meg. Vajon Sir Bobby Robson minden idők legnagyobb hatású angol edzője? Aztán kifejtik, hogy szinte hihetetlen, hogy mindenkinek előbb jut eszébe Busby, Stein, Paisley, Shankly, Clough és Ferguson, ha nagy brit edzőket kell sorolni.

És tényleg. Robson sikerlistája legalább olyan tekintélyes, mint az övéké.

Robson ült az angol válogatott kispadján akkor, amikor ’86-ban az argentin fenomén, Diego Maradona egy kezezős, majd egy csodagólt szerzett, és ezzel továbbjuttatta csapatát Anglia ellen. Úgy utaztak ki a ’90-es vb-re, hogy az angol szövetség már bejelentette: utána Graham Taylor ül a kispadra. Akkor is, ha a csoportkör sem élik túl, és akkor is, ha Robson megnyeri. Robson elődöntőig vitte Angliát, ahol jobban játszva végül 11-esekkel maradtak alul az NSZK ellen. De így is: 2018-ig senkinek sem sikerült vb-n a négy közé juttatnia az angol válogatottat.

Robson vitte a Barcelonához a brazil Ronaldót – majd elmondom, hogyan, mert nem volt egy egyszerű történet –, az eredmény pedig egy Kupagyőztesek Európa-kupája-siker lett.

A Newcastle-t nem csak megmentette a kieséstől, de később UEFA-kupa-elődöntőig, valamint a Bajnokok Ligája akkor még létező második csoportköréig menetelt vele.

Az Ipswich Townnal UEFA-kupát nyert Robson, és említsük meg a 2-2 portugál, ill. holland bajnoki címet. Szóval egy nem akármilyen sikerekkel tarkított pályafutás kulisszatitkaiban mélyedhettek el, ha velem tartotok egy szűk fél óra erejéig.

» Tartalmi kivonat időkódokkal

  • 00:00 – Bevezető
  • 01:54 – A legnagyobb bukás (Fulham)
  • 03:09 – A legfontosabb játékos (Gary Lineker)
  • 09:27 – Egy sikercsapat felépítése (Barcelona)
  • 20:23 – Egy nem mindennapi sztori (Barcelonába és Newcastle-be is vitte volna Lipcsei Pétert)
  • 22:18 – A legfontosabb mérkőzés (Newcastle–Sheffield Wednesday)
  • 25:43 – Jellemrajz
  • 32:16 – Kedvenc idézetem Tőle