» RÓLAM

Ferkai Marcell vagyok, egy szenvedélyes tudásmegosztó.

Sok mindent kipróbálhattam eddigi életem során (sportközvetítés, sportkönyvírás, podcastolás, honlapra cikkírás, promószövegírás), de a mozgatórugó mindig ugyanaz volt számomra. Magamba szívni egy tudásanyagot, majd azt magamon átszűrve, saját magamat beletéve átadni.

Nem szeretek valamiben a 100. lenni a sorban, így aztán mindig új utakat kerestem. 

Rajtam kívül egyetlen magyar kommentátor sem kezdett el a szakma hátteréről vlogolni. Én ezt a YouTube-on és a TikTokon is megtettem.

Aztán Edzőkirályok címmel indítottam egy podcastot. Focis podcast szép számmal volt már a piacon, de azok többszemélyes, elemzős műsorok, ez pedig egyszemélyes, hangoskönyvhöz hasonlítható, mesélős portrépodcast a labdarúgás kiemelkedő edzőiről.

A TikTokkerek Podcast is saját találmány: ebben olyanokkal beszélgetek (TikTok-élők formájában, amiből készül egy vágott, pörgős podcastverzió), akik edukatív tartalmakat gyártanak napjaink legfelkapottabb platformjára.

Aztán Ruff-Kiss Ágnes beszédtanárral szintén elkezdtünk valami újat: sporthoz köthető, emlékezetes beszédeket elemzünk ki retorikai és sportújságírói szemszögből.

Amikor Vitray Tamás Megint mesélek című műsorába készítettem sportolóinterjúkat, szándékosan olyan alanyokat választottam, akikkel viszonylag ritkán készül interjú.

Kommentátorként pedig mindig is azt vallottam, hogy az elsődleges feladatom, hogy mondjam, kinél van a labda, lehetőség szerint helyesen ejtve az adott játékos nevét (a problémásabb focista-névkiejtésekről is készítettem TikTok-videókat). Így aztán addig nem is kezdtem háttér-információkat gyűjteni, amíg a saját gyártású adatbázisomba be nem került a két csapat összes játékosa fotókkal, illetve a helyes névkiejtésekkel.

És ami még szintén megkövetelhető egy kommentátortól: ismerje az általa közvetített sportág szabályait. Ezért is készítettem több hónapos munkával egy olyan, több száz magyarázó videót felvonultató anyagot, aminek segítségével talán-talán megérthetőek a folyamatosan variált, bonyolított, összekutyult fociszabályok.

Ezt a speciális fociszabálymagyarázó anyagot pedig ingyen bárki számára elérhetővé tettem. Mert – ahogy említettem – a tudásmegosztás régi szenvedélyem.

Az Amiről nem beszéltünk című műsorban Bede Ferenc társaságában
A kommentátorfülke