A ’90-es évek elején én is jártam Habók János bűvésziskolájába. Úgyhogy a mai adásban szóba kerül egy kicsit a tanítás is. És persze a TikTok, ahol közel 200 ezer követővel rendelkezik. Más kérdés, hogy nagyot nézett, amikor elmélyült egy kicsit az egyik, kiugró nézettséget produkáló videója analitikájában…

Az adást meghallgathatod a fenti lejátszóra kattintva is.

De még jobb, ha a kedvenc podcastplatformodon hallgatsz bele – és egyúttal fel is iratkozol a TikTokkerek Podcastra!

Ha nem találod a listában a kedvenc appodat, akkor ezt az RSS-feedet másold ki, és használd odaát: TikTokkerek RSS

» Tartalmi kivonat időkódokkal

  • 00:00 – Bevezető
  • 01:02 – Ennyit változott a bűvész élete a ’90-es évek óta
  • 05:55 – Habók János és a TikTok
  • 12:07 – Uri Geller TV2-s műsora, A kiválasztott
  • 13:29 – Tanítás
  • 16:38 – Kihívást jelentő helyzetek
  • 21:10 – Követi-e Levente Péter példáját?

» Mit tapasztalt a TikTokon?

„Nyögvenyelősen kezdődött a TikTok-karrierem. Egészen addig, amíg egy kolléga, aki több követővel rendelkezett, megemlítette a csatornámat. Akkor hirtelen a duplájára emelkedett a követőtáborom. Utána, 10 ezertől viszont már saját jogon növekedtem.”

„Ezek még azok az igazi vadkeleti idők voltak, amikor gyorsan lehetett organikusan fejlődni. Utána nagyon gyors tartalomgyártó lett, gondolom, itt is megtörtént a felvezetés. Elkezdtek megjelenni a reklámok, amik elvették a helyet az organikus megjelenéstől.”

» 3 erős rész az epizódból

  1. A világhírű bűvészről, aki… „Majdhogynem ott tartunk, hogy a trükk másodlagos dolog. A lényeg, hogy hogyan prezentálod. Minden a jó duma, és mellé meg lehet találni azokat a trükköket, amikhez nem kell kézügyesség, a néző felé mégis csodának hat. Van egy világhírű mágus, akit mindenki ismer, a TikTok-live-okban mindig kérdezik is, hogy mi a véleményem róla. Nem lehet meghívni vendégként egy bűvészversenyre, akkora sztár. De ha ugyanazon a bűvészversenyen elindulna, a középdöntőbe sem biztos, hogy bejutna. Marketing szempontjából annyira fel lett építve, hogy ő a király. Én bizony szeretnék tőle tanulni! Nem trükköt, hanem azt, hogy hogyan állította össze a menedzsmentet. Hogyan került olyan helyzetbe, hogy megcsinálják őt.”
  2. Uri Geller műsoráról, a Kiválasztottról. „Tizenegyen indultak neki ennek a szép sorozatnak. Lasszóval fogták rá az embereket. Naná, hogy engem is megkeresett annak idején a TV2, hogy indulnék-e a Kiválasztott műsorban, mekkora nézettség, stb. De! És jött a de! Ha van weblapod, akkor a weblapról le kell venni, hogy bűvész. Mert te mentalista vagy! Nem lehet sehol bűvészként promotálni magadat, amíg a műsor tart. Na, most, én ekkor egy színházban dolgoztam – és nem mentalistaként, hanem bűvészként… Egész biztos, hogy valahol megemlítették volna, hogy itt lép fel Habók János bűvész.”
  3. Az esetlegesen őt túlnövő tanítványokról. „Belőlem teljesen hiányzik a szakmai féltékenység. Én nem tekintem a tanítványaimat konkurenciának, mert tudom, hogy mindig előtte leszek egy kicsit tudásban. Még ha híresebb is lesz, mint én, akkor is vissza-vissza fog jönni egy-egy szakmai konzultációra. Ha meg tanulok is tőle, hát én arra vagyok a legbüszkébb.”

» A TikTok-élőben elhangzott, a vágott verzióból kimaradt

+ Kérdezik tőlem kommentben, hogy ki a legjobb magyar bűvész! Tényleg, szerinted ki a legjobb magyar bűvész?
– Ha névre, akkor Hajnóczy Soma, hisz ő a mi világbajnokunk. Ha stílusokat kérdezel, akkor minden stílusban lehet találni egyet, aki az abszolút numero one. Mindegyikben lehet jót mondani. Nincs olyan, hogy abszolút első. A világbajnoki címmel viszont nem lehet vitatkozni. Azt nem osztják ingyen, az rengeteg gyakorlást és rengeteg befektetett időt jelentett.