Az angol válogatott labdarúgó, Harry Maguire két lábon járó mém lett. Esélytelen összeszámolni, hány TikTok-videó készült róla…

Maguire-nek valószínűleg az az igazi keresztje, hogy a Manchester United nem kevesebb mint 80 millió fontot fizetett érte a Leicesternek. Ezzel akkor ő lett a futballtörténelem legdrágább védőjátékosa, és innentől fogva az elvárások igencsak megnőttek vele kapcsolatban.

Maguire nem is nyújtott rossz teljesítményt, de kétségkívül elkövetett egy-két látványos hibát, ezek közül némelyik (kapott) gólt is eredményezett.

De hát ez általában a legjobb védőkről, kapusokról ugyanígy elmondható! Ezekről a bakikról beszámolnak a tudósítások, aztán megy az élet tovább.

Baj akkor van, ha valakire rászáll az internet népe. Márpedig Maguire mostanra egy két lábon járó TikTok-trend lett.

Olyan szinten nagyítóval nézik a megmozdulásait, hogy minden Manchester United- (meg persze angol válogatott) meccs után úgy pörgetem a TikTok For You-page-et, hogy tudom: csak idő kérdése, mikor jön a szokásos videó.

Valamit (néha totál jelentéktelen megmozdulást) MINDENKÉPP ki kell tőle emelni mint eget rengető hiba, amivel azt lehet demózni, hogy Maguire egy totál falábú focista, aki két fillért nem ér, nemhogy 80 millió fontot.

Meggyőződésem, hogy már a világrekord vételár rányomta a bélyegét a játékára, ez pedig csak rápakolt. KIZÁRT, hogy ne jusson el a buborékjába a rengeteg trollvideó, és az sem valószínű, hogy ezek ne hatnának rá bénítólag.

Azért is dühítő a dolog, mert ma már nagyon sok minden befolyásolhatja negatívan egy focista teljesítményét.

Ma már minden csapat tudományos alapossággal készül fel a meccsekre, és roppant agyafúrt módon tudják belekényszeríteni olyan helyzetekbe az ellenfél egyes játékosait, amikben szinte kódolva van a (látványos) hiba.

De sok esetben egyszerűen az adott csapat taktikája nem fekszik valamelyik focistának.

Sosem felejtem, volt egy rövid időszak, amíg André Villas-Boasnak hívták a Chelsea edzőjét. A fiatal edző totálisan feltolta a csapat védővonalát. Ez, ha működik, akkor nagyon látványos tud lenni, de ha nem, akkor igazi öngyilkos taktika.

A Chelsea egyik sztárja az angol válogatott és a klub legendája, a szintén belső védő John Terry volt. A hátvédszakma igazi mestere, aki csodásan helyezkedik, tökéletesen szerel, egyvalamiben néz ki rosszul: a futóversenyben.

Márpedig akkor rengetegszer játszották át a szellős védelmet az ellenfelek, és így szinte meccsenként került rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe a védőklasszis.

Ha már 2011-ben létezik TikTok, akkor Terryről is egymás után lehetett volna gyártani a videókat, hogy úristen, micsoda balfék ez az ember, hát bottal üti az ellenfél nyomát…