» ÍGY KÖZVETÍTEK

Sokáig gondolkoztam, hogyan lehetne megmutatni, milyen, amikor közvetítek. Mert bár a DIGI Sporton az emberek többsége belehallgathatott ebbe, de ugye a közvetítés „illékony” műfaj – a szó itt aztán tényleg elszáll. Végül megtaláltam a megfelelő módokat.

Furcsa módon egy kiberbiztonsággal foglalkozó podcastban, a Minden kiberülben került szóba, hogy tulajdonképp honnan jött az ötlet, hogy a szabadidőmben eseti jelleggel FIFA-t közvetítsek. Persze mivel a magyar válogatott Vécsei Bálint, valamint a social media szakértője, Forgács Mariann mellett a TrollFoci-Hálószaggató eSport csapatának tagja, a hazánkat Európa-bajnokságon és világbajnokságon egyaránt képviselő Varga Bendegúz („Bende Juice”) is a műsor vendége volt, adta magát a téma.

Ott is elmondtam, hogyha már egyszer a YouTube-on és a TikTokon a kommentátor életének kulisszáiról beszélek, akkor illendő lenne valami illusztrációval is szolgálni. Csak hát nyilván a YouTube-ra nem tölthet fel az ember egy Premier League-mérkőzést, mert azonnal letiltja a platform.

» A TikTok-közönség imádja a FIFA-t!

Ez volt az egyik ok, amiért szóba jött az esportközvetítés (hiszen egy virtuális FIFA-mérkőzésnél nem vetődnek fel szerzői jogi problémák). A másik ok pedig az volt, hogy a TikTokon láttam, milyen népszerű az esport. A mai napig a Lennék a FIFA-játék hangja? válaszvideóm a legnézettebb a csatornámon: a közel 5 000 000 megtekintésből 254 000 ezen van.

Sajnos az Electronic Arts ma már nem áldoz arra, hogy magyar kommentár legyen a szoftverben (pedig Hajdú B. István és Faragó Richard hangja tényleg új szintre emelte a játékélményt), úgyhogy nemhogy én, de senki sem lesz egy ideig a FIFA (mostantól EA FC) magyar hangja.

» A megoldás: Twitch és Discord!

Én viszont gyorsan összeraktam a mestertervet. Hát hiszen a Twitchen sokan streamelik, amint FIFA-znak! Mindenki jól járna egy koprodukcióval: én leközvetítem a streamer valamelyik meccsét Discordon bekapcsolódva – neki és a követőinek ez mégiscsak egy különlegesség a gépi kommentátor után, én pedig kitehetem termékminta gyanánt a YouTube-csatornámra.

» Úgy kell pörögnöm, ahogy Szepesi György tette a rádióban

Az első FIFA-közvetítésem egy élő interjúval egybekötött Twitch-stream volt. A 8 ezer követővel rendelkező BG_Csapat keresett meg, és én magam dobtam be: mennyivel különlegesebb lenne egy velem készült portrébeszélgetés (amiből mostanra nagy örömömre túl vagyok már jó néhányon), ha a vége egy FIFA-zásba és annak a közvetítésébe torkollna. Így is történt, egy Marseille–Lyon kommentálással zártuk le méltóképpen a jó hangulatú törökbálinti csevegést.

Én is jól éreztem magam, Boros Gergőék is. Ezt mutatja, hogy az évértékelő streamjükben is megemlítettek, pedig nem akárkik fordultak meg utánam a BG Podcastban.

„Kipróbáltál egy új dolgot, a BG_csapatnak a Twitchén voltál vendég, és FIFA-t közvetítettél. Azonkívül, hogy könnyebb eltalálni, hogy kinél van a labda, mennyivel volt másabb, mint egy igazi közvetítés?” – kérdezte nem sokkal ezután Fekete E. István, aki a sportközvetítések átalakulásáról (rádió, tv, online) és a sportriporterek habitusáról írta a szakdolgozatát a Kodolányin, és ehhez kért interjút tőlem, amit aztán az iskolai online lapban is publikált.

Neki sem tudtam mást mondani, mint amit elsőre nagyon éreztem. Mivel a FIFA-játéknak 6-8 percbe kell belesűrítenie annyi eseményt, amennyi egy hagyományos, 90 (illetve lassan inkább 100-105) perces mérkőzésen van, ha nem pörgetem fel a tempót úgy, ahogy legendás rádiókommentátorunk, Szepesi György tette, akkor csúfosan leszerepelek.

» Amikor keveredett a virtuális és a valós (szülinapi) közvetítés

Mindenesetre vérszemet kaptam, és ezek után én kezdtem el ráírogatni Twitch-streamerekre. Például a ma már 11 ezer követővel rendelkező Liverpool-drukker – és nem mellesleg profi focista! – Keresztes Bencére. Bence még azt az áldozatot is megtette, hogy külön a kedvemért elindított egy season mode-ot a Liverpoollal.

Így elég hamar eljutottunk a 3. fordulóhoz, amikor a valós életben és a FIFA-ban is Liverpool–Chelsea-t rendeztek. De még előtte elindítottuk a Liverpool–Burnley-t, ami azért érdekes, mert azt 2021. augusztus 21-én (pont a születésnapomon) én közvetítettem a DIGI Sporton. Úgyhogy azt találtam ki, hogy annak a kommentálásnak az elejét hangban a virtuális közvetítés alá tesszük.

Aztán pedig jöhetett a Liverpool–Chelsea – virtuálisan.

Ez a Liverpool–Chelsea közvetítés lett 2022-ben a legnézettebb YouTube-videóm, erre Bence és jómagam is jó szívvel gondolok vissza.

Szóval nem bántam meg ezt a FIFA-Twitch-kalandot!

Később volt olyan közvetítésem, ami nem is a YouTube-on, hanem a TikTokon, és nem is nálam, hanem a streamernél futott nagyot: Evcsánál 50 ezren nézték, ahogy a Messi, Mbappé, Neymar támadótriót közvetítem.

Ami pedig a legörömtelibb – mert végül is ezt a közvetítés dolgot, legyen szó sporttévéről vagy Twitchről, mégiscsak a közönségnek csináljuk –, hogy minden ilyen FIFA-közvetítés után hálás kommentekkel volt tele a csetfal.

» Bizarr volt, de szerették – mégis abbahagytam

És volt egy másik próbálkozásom is. A saját Twitch-csatornámon elkezdtem a DIGI Sport-os közvetítéseimet streamelni. A képet továbbra sem mutathattam a szerzői jogok miatt, úgyhogy jobb híján azt láthatták a stream nézői, ahogy nézek egy monitort, és közben élőben közvetítek.

Mégis tetszett nekik. Láthattak egy hús-vér kommentátort munka közben, és közben akár nézhették hang nélkül a közvetítést a tévében.

A Twitchen általában hamar felkúszott 300 körülre ezeknek a közvetítéseknek a megtekintése (ez egész jó lehet, elvégre a platform királyai, a The VR-fiúk azt nyilatkozták a Forbes hasábjain, hogy volt, aki 6-7 évig csinálta 50 nézővel, napi 10 órákat streamelve), és nyilván fel lehetett volna még ezt tornászni.

Mégis abbahagytam.

Rá kellett jönnöm, hogy ez engem egyszerűen feszélyez.

Ahogy Komlósi Gábor sportriporter-portéműsorában, a Sportpályában is elmondtam, nekem pont azért testhez álló a kommentátor szerepköre, mert egyedül vagyok egy szobában. Nem lát senki. Csak hall. És mint kiderült: az a tudat, hogy itt most emberek engem effektíve néznek, visszavetett.

Márpedig a legfontosabb a produktum. Főleg, ha nem csak egy FIFA-meccset közvetítesz, hanem mondjuk egy Premier League-mérkőzést.

Ha úgy érzed, a produktum sérül, akkor nincs mese: lépni kell.

De nézzük a dolog jó oldalát: most már bőven van „termékmintám”. Most már nem csak arról vannak videóim, hogy milyen egy kommentátor élete; nem csak a kommentátori ars poeticámat fejtettem ki Prezin; hanem azt is meg tudtam mutatni, mindezt hogyan ültetem a gyakorlatba.