Mi lehet Luiz Felipe Scolari titka? A brazil edző a 2002-es világbajnokságon minden meccset megnyerve aranyéremre vezette Brazíliát, és összesen több mint 30 címmel, illetve egyéni díjjal zárta le edzői karrierjét.

Az adást meghallgathatod a fenti lejátszóra kattintva is.

De még jobb, ha a kedvenc podcastplatformodon hallgatsz bele – és egyúttal fel is iratkozol az Edzőkirályok Podcastra!

Ha nem találod a listában a kedvenc appodat, akkor ezt az RSS-feedet másold ki, és használd odaát: Edzőkirályok RSS

» Miért edzőkirály Luiz Felipe Scolari?

Első sikereit Kuvaitban érte el, a válogatottal például megnyerte az Öböl-kupát. Ennek a pályaszakasznak az Öböl-háború vetett véget: amikor Irak lerohanta Kuvaitot, Scolari hazaigazolt Brazíliába, és Brazil Kupát nyert a Criciúmával.

Aztán kétszer nyert Libertadores-kupát, előbb a Grémióval, majd a Palmeirasszal. 2001-ben brazil kapitány lesz, majd Honduras ellen kiesik a Copa Américáról. Azóta elmondta, hogy igazából azt a tornát arra szánta, hogy felmérje, kikre számíthat. Itt született meg a „Scolari család”. Merthogy hősünk tényleg családias légkört teremtett meg, és Brazília 2002-ben minden meccsét megnyerve lett világbajnok.

Aztán jött a portugál válogatott, amellyel a 2004-es portugáliai Eb-n ezüstérmet nyert, utána következett a 2006-os világbajnokság, és egy negyedik hely.

Később még nyert Konföderációs Kupát Brazíliával, de a második kapitányi korszaka csúfosan ért véget: 2014-ben hazai pályán a vb-elődöntőben egy 7-1-es vereséggel Németország ellen, majd a kisdöntő elvesztésével.

Ázsiai Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhetett a kínai Kuangcsouval, üzbég bajnoki címet a Bunjodkorral, illetve brazil bajnoki címet a Palmeirasszal.

2022 végén jelentette be a visszavonulását, több mint 30 cím, illetve egyéni elismerés birtokában.

» Tartalmi kivonat időkódokkal

  • 00:00 – Bevezető
  • 01:33 – Kedvenc idézetem Tőle
  • 02:22 – Egy sikercsapat felépítése (a világbajnok brazil válogatott)
  • 08:50 – A legfontosabb meccs (Brazília–Németország vb-döntő)
  • 13:35 – Jellemrajz
  • 17:42 – A legfontosabb játékos (Cristiano Ronaldo)
  • 18:51 – Egy nem mindennapi sztori (a nürnbergi csata)
  • 21:15 – A legnagyobb bukás (Chelsea)