Dr. Neszmélyi Emil asztmás létére kétszer mászta meg az Everestet. Kétszeresen is magyar rekorder. 1. Elsőként jutott fel magyarként a világ legmagasabb pontjára a nehezebb északi oldalról. 2. Első magyarként mászta meg Tibet (2016) és Nepál (2022) felől a Mount Everestet. Ebben az adásban beszél arról, hogy hogyan tudta meg Pásztor Anna, hogy az egyik dalsora annyira motiválta Emilt, hogy az meg akarja ajándékozni őt. Arról, hogy miért nem volt lelkiismeret-furdalása, amiért éveken át eltitkolta édesanyja elől, hogy meg akarja mászni a Himaláját. És arról, hogy miért kereste Sebestyén Balázst, miután Litkai Gergely félrehívta őt.

Az adást meghallgathatod a fenti lejátszóra kattintva is.

De még jobb, ha a kedvenc podcastplatformodon hallgatsz bele – és egyúttal fel is iratkozol a TikTokkerek Podcastra!

Ha nem találod a listában a kedvenc appodat, akkor ezt az RSS-feedet másold ki, és használd odaát: TikTokkerek RSS

» Tartalmi kivonat időkódokkal

 • 00:00 – Bevezetés
 • 01:43 – Mont Blanc-megmászás mint erősebb edzés
 • 02:47 – Egy lavina, amit nem sikerült megörökíteni
 • 03:31 – Ősszel debütál új önálló estje (Everest – Ha minden kötél szakad) a Dumaszínház színpadán
 • 04:53 – Hogy került a Dumaszínház fellépői közé?
 • 07:06 – TikTok-tapasztalatok
 • 09:24 – Örökösödési ügyek
 • 10:43 – Titokban megmászott Everest
 • 13:19 – Hogyan próbálnak egyesek Suhajda Szilárd tragédiájából pénzt csinálni?
 • 15:17 – Mennyibe kerül egy Everest-biztosítás?
 • 17:52 – Pásztor Anna követ kapott a Márti daláért
 • 22:56 – Minden új kihívás egy új Everest

» Mit tapasztalt a TikTokon?

„Csak tesztelgettem a platformot. A közel 18 000 TikTok-követőmnek 60-65%-a külföldi. Közöttük külföldi magyarok is, vagy külföldön élő magyarok, vagy határon túli magyarok. De ha összeadom a teljes magyar követői gárdát, nem érjük el az 50%-ot.”

„Gyakorlatilag sikerült olyan tartalmakat összeállítani, amiknél több százezres megtekintések után iszonyatosan megemelkedett a követőszám, de engem nagyon hamar kienged nemzetközire, amit kicsit sajnálok. Most volt néhány tartalmam, amit kifejezetten a magyaroknak készítettem, és mégis kiment nemzetközire.”

„Minden második reakció külföldről jön… Mások pont azért fohászkodnak, hogy engedje már ki őket a rendszer külföldre, én meg azért, hogy ne. Itt most a TikTokon azzal küzdök, hogy túl kevés magyar lát.”

» 3 erős rész az epizódból

 1. Új Dumaszínház-estjéről, az „Everest – Ha minden kötél szakad”-ról. „A legfontosabb, hogy tévhiteket rendbe teszünk, és sok minden keretbe foglalunk. Veszélyes történetek, megmenekülések, mik, hogy történtek. Sok minden az északi oldalról, hiszen most mindenki a déli oldalról beszél, nem is veszik tudomásul az emberek, hogy van egy nehezebb oldal… Az elmúlt négy évben ott nem lehetett mászni, de egyébként sem szoktak arrafelé próbálkozni, mert sokkal nagyobb a kudarcráta északon, miközben az Everest-megmászás akkor is Everest-megmászás, ha délről teszed. Én asztmásként a nehezebb oldalt választottam, és így végre Magyarországnak is lett egy északi megmászója.”
 2. A 2016-os mászás előtt készített végrendeletéről és búcsúleveléről. „Az egy nem beharangozott mászás volt. Titokban kellett tartanom. Három évvel vagyunk Erőss Zsolt halála után, addigra kialakult az emberekben, hogy a magyarok meghalni járnak az Everestre. Nekem a családom is így gondolta. Édesanyám már a három és fél éves felkészülésbe belehalt volna, nemhogy abba, ha tudja, hogy milyen célból történik a két hónapos távollétem. Ezért ők erről semmit sem tudtak, viszont volt egy végrendeletem és egy búcsúlevelem, amit egy kedves barátomnak adtam át, hogy ő lesz az, aki – ha történik velem valami – három hónap múlva olvassa föl a megfelelő címzetteknek.”
 3. „Kezdjetek el élni!”. „Kialakult az örökösödési vonal az ügyvédi irodánknál. Éppen ezért sok olyan emberrel beszéltem, akinek nincs sok hátra. Mindegyik beszélt arról, hogy bárcsak többet élt volna, kevesebbet dolgozott volna. A végelszámolásnál akármi is van, a tárgyi javakat itt hagyjuk, az emlékeink alapján érezhetjük azt, hogy van hiányérzetünk, vagy nincs hiányérzetünk.”

» A TikTok-élőben elhangzott, a vágott verzióból kimaradt

+ Neked a hegymászás lényegében egy hobbi, Te főállásban egy ügyvédi irodánál dolgozol. Én mindig lenyűgözve figyeltem azokat az embereket, akik egy teljes főállás mellett szinte egy másik főállásnak megfelelő szerelemprojektet is képesek vinni. Már csak azért is, mert nagyon tudok azonosulni Bödőcs Tiborral, aki azt mondja, hogy az embernek egy nap során van egy energiaszintje. Ez Neked nem fogyott el, amikor még az ügyvédi munka mellett edzettél az Everestre?
– Én azért nem ekkor kezdtem el edzeni. Kétszázötven NB I B-s kosármérkőzéssel a hátam mögött hagytam abba a versenysportot. Huszonegy éven át versenysportoltam. Tehát az edzés egyébként is a mindennapok része volt. Öt év kihagyás után jött a kattanás, hogy fel kéne készülni egy Everest-mászásra. Tehát igazából csak annyi volt a változás, hogy nem délután edzettem, hanem reggel és este. A kettő között dolgoztam. De ha optimálisan szervezed a munkát – ide értve a megfelelő árképzést is –, akkor meg tudod oldani egy iroda vezetését. Úgy is, hogy én nem bársonyszékes vezető vagyok, hanem ügyeket is viszek, kiváló kollégáim koordinálása mellett. Ők abszolút önjáróak, máskülönben nem dolgoznék velük. Így gyakorlatilag meg lehetett tartani a 4-6 órás munkanapot.